Aquesta recepta es d’aquelles
que si mires els ingredients, penses.....buaaa, això està xupat!...però no us
confieu, les preparacions que duen merenga solen ser delicades, sobretot per
obtenir uns bons resultats, així que si voleu probar ara en temps de vacances,
que la vida es veu més de color de rosa i teniu més temps, animeu-vos i encara
que no us surtin bé a la primera, no us desanimareu tant....
Ingredients:
- 55 gr. de clares d’ou (si
pot ser envellides)
- 60 gr. de farina d’ametlla
- 110 gr. de sucre llustre
- Una miqueta de sal
- 15 gr. se sucre
(pel farcit)
- 50 gr. de nata per muntar
- 50 gr. de xocolata negra
Preparació:
Entre 24 i 48 hores abans
de fer els macarons, si podeu, separeu d’uns 2 ous, les clares, i les guardem a
la nevera, cubertes de paper film (d’això se’n diu envellir les clares, es
perquè perdin aigua i augmentin la proporció d’albúmina, el que farà que montin
millor)
Tamisem la farina
d’ametlla junt amb el sucre llustre (si teniu thermomix o robot, es
aconsellable triturar aquesta barreja molt bé abans). Reservem.
Posem en un bol, junt
amb un polsim de sal, les clares d’ou envellides i amb unes varilles
elèctriques les començem a muntar a velocitat baixa, quan veiem que començen a
espumar, afegim el sucre i continuem batent augmentant la velocitat. Ens han de
quedar a punt de neu.
Per saber si estan al punt podeu fer la proba del cap, que consisteix en posar el bol cap avall a sobre del cap, si es mantenen al bol, vol dir que estan al punt, i sinó....a rentar-vos el cap, jejeje
Per saber si estan al punt podeu fer la proba del cap, que consisteix en posar el bol cap avall a sobre del cap, si es mantenen al bol, vol dir que estan al punt, i sinó....a rentar-vos el cap, jejeje
(Si vulguessim uns macarons de color, ara seria el moment d’afegir el
colorant a les clares i batre just per barrejar el color)
Un cop muntades les
clares i tamissada la farina amb el sucre, es el moment del “macaronage”, que
no es res més que integrar ambdues preparacions. Aboquem sobre la merenga la
meitat del tamisat i començem a treballar la barreja amb moviments suaus, de
manera manual amb una espàtula fins a integrar tots el singredients. Llavors
afegim la resta del tamisat i acabem de barrejar suaument just perquè quedin
els ingredients integrats. En aquest punt es molt important no pasar-se de
remenar, ja que no volem una massa líquida, així que es millor quedar-se curt
que pasar-se.
Traslladem la barreja
a un mànega amb boquilla rodona i llisa, i preparem la safata del forn amb
paper de forn o amb làmina de silicona especial per fer macarons. Col.loquem la
mànega en posició perpendicular i sense moure-la gens apliquem una presió suau
perquè vagi sortint la barreja i formar els nostres macarons.
Un cop formats els
macarons, colpegem la safata per fer sortir les bombolles d’aire que hi puguin
haver.
Ara tan sols ens queda
esperar els temps que sigui necesari perquè formin una crosta a la superfície.
Els temps de secat dependrà molt de la temperatura, però els deixarem fins que
al toca’ls no sens enganxin als dits i tinguin un color mate (jo vaig esperar
unes 2 hores)
Es el moment de
forneja’ls. Preescalfem el forn a 150ºC i quan arribi a aquesta temperatura els
fiquem al nivell del mig durant uns 15 minuts aproximadament.
Es aconsellable que
abans de treure tota la safata del forn “sacrifiquem” un i comprobem si està
fet, si es així els treiem del forn i els deixem refredar del tot o s’ens
trencaran al treure’ls.
L’ideal es deixa’ls
reposar 24 hores abans de farci’ls, així que si podem esperar, els desenganxem
i els posem en un recipient hermètic a la nevera.
Mentres, prepararem la
crema de xocolata (ganaxé), posem la nata per muntar dins un cassó i l’escalfem,
i just quan arrenqui el bull la retirem del foc i li afegim la xocolata a
trossos, deixem reposar 5’ i barregem fins a obtenir una crema.
Deixem refredar a temperatura
ambient fins que es agafi una consistencia més sòlida per poder farcir els
macarons.
Un cop que hagin
passat les 24 hores a la nevera i que tinguem a punt la ganaxé, ja els podrem
farcir, jo us aconsello que agafeu una mànega amb una “boquilla” petita d’estrella
i els farcir fent espirals del mig cap a fora.
I ja els tindreu!!!
P.D: si us sobra crema de xocolata podeu fer-ne trufes com us explicava en aquest enllaç